Grupul Cris-Tim obține acreditivul de export in SUA pentru salamul de Sibiu IGP

România devine eligibilă să exporte salamurile crud-uscate, categorie din care face parte și faimosul salam de Sibiu IGP. Liderul pieței, grupul Cris-Tim a jucat un rol determinant în decizia autorităților americane de resort de a permite importul acestei categorii de produse din România.

 București, 10 mai 2023 – Grupul Cris-Tim, liderul pieței de mezeluri din România a fost acreditat pentru exportul salamului de Sibiu IGP pe piața din Statele Unite în urma unui audit riguros al Food Safety and Inspection Service (FSIS) efectuat în România. Auditul a certificat că sistemul românesc de inspecție a cărnii și produselor din carne poate asigura controlul final, supravegherea și aplicarea legislației. Obținerea acestei acreditări extrem de importante economic pentru țara noatră este rezultatul unui efort conjugat al CrisTim și al altor producători de mezeluri din România, al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și al ambasadelor celor două țări – SUA și România.

Grupul Cris-Tim a îndeplinit toate cerințele necesare pentru a fi finalizată echivalarea sistemului de inspecție a cărnii din România cu cel din SUA. Pentru redeschiderea pieței americane pentru carnea și produsele din carne din țara noastră, echipa tehnică din cadrul Grupului Cris-Tim a fost în contact permanent cu ANSVSA,  FSIS și cu Serviciul de Inspecție pentru Sănătatea Animalelor și a Plantelor din cadrul Ministerului american al Agriculturii (USDA-APHIS).

Compania a parcurs toate etapele care au permis îndeplinirea cerințelor suplimentare pe sănătate animală necesare în vederea exportului de salamuri crud-uscate din România în Statele Unite ale Americii. A fost un demers de lungă durată, în care reprezentanții Cris-Tim au participat activ la întâlnirile tehnice pe marginea cerințelor transmise de către APHIS.

,,A fost un efort de echipă în care am dezvoltat un set specific de proceduri care să poată corela constant cerințele și să asigure, în final, echivalarea sistemului de inspecție. Conducerea Grupului Cris-Tim a fost direct implicată alături de echipa tehnică internă pentru a beneficia de toate pârghiile necesare în scopul implementării cerințelor ANSVSA, FSIS și USDA-APHIS”, a declarat Cristina Licu,  Director  Calitate-Protecția mediului în cadrul Cris-Tim.

România este acum eligibilă să exporte salamurile crud-uscate și mai ales Salamul de Sibiu IGP și, ca de fiecare dată, Grupul Cris-Tim a dovedit că este un deschizător de drum.

,,Suntem onorați că am fost parte a proiect atât de amplu și alături de  reprezentanții  ANSVSA am reușit să răspundem exigențelor în materie de certificare și acreditare cerute de autoritățile americane”, a declarat și Nicoleta Ene, Director General al fabricilor de producție de mezeluri.

“Multumim in mod special ANSVSA, domnului presedinte Alexandru Bociu, vicepresedintilor si intregii conduceri pentru toate eforturile depuse. Dupa ani de munca sustinuta, este prima conducere care a facut posibila aceasta realizare care va aduce beneficii atat pentru economia tarii noastre cat si pentru producatorii de carne din Romania. Totodata multumirile noastre merg si care Ambasada SUA n România, Ambasada României în SUA cat si catre celorlalti producatori din România care prin eforturile depuse, au dus la obtinerea acestei acreditari extrem de importante pentru tara noastrã.”, a declarat și CEO-ul grupului, Radu Timiș Jr.

Fondat acum trei decenii ca o mică afacere de familia Timiș, Grupul Cris-Tim este astazi liderul pieței de carne procesată și al pieței de ready meals, totodată un jucător important în domeniul lactatelor și al ospitalității.  Grupul este și cel mai mare jucător cu capital românesc de pe piața locală care deservește 18 țări europene dintre care două în afara Uniunii Europene.  Peste 35% dintre produsele exportate sunt din categoria de salamuri, urmate indeaproape de mici, parizer, specialități și cârnați.  Exportul este prioritar în strategia de creștere a Grupului Cris-Tim, cu o pondere anuală în cifra de afaceri de peste 12% la acest moment.

În 2017, Cris-Tim a lansat în premieră Eticheta Curată, devenind primul producător de astfel de produse și implicit un reper în materie de siguranță și calitate în industria alimentară.