Cris-Tim, primul producător de mezeluri certificat gluten-free din România

Cris-Tim este primul producător de mezeluri din România certificat de către Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten (ARIG). Mai mult de jumătate dintre produsele aparținând brandurilor Cris-Tim, Matache Macelaru’ și Obrăjori au de acum înainte certificarea internațională “fără gluten”.

Printre cele peste 80 de produse certificate cu simbolul Spicului Tăiat se numără Salamul Săsesc, Salamul de Vară, Salamul Bănățean, Salamul Potcoavă de la Cris-Tim, Mușchiul Țigănesc, Mușchiul Azuga, Mușchiul File Afumat, Cârnații Oltenești și Afumați de la Matache Măcelaru și multe alte sortimente. Produsele din gama Obrăjori, pentru copii, sunt și ele certificate “fără gluten”.

Produsele pe care apare această siglă sunt fabricate într-un mediu necontaminat, pe o linie de producție dedicată acestui proces, folosind ingrediente care, la rândul lor, nu conțin gluten.

“Încă din 2017, când am lansat Eticheta curată, am subliniat lipsa glutenului din produsele noastre. Știm că intoleranța la această proteină este o problemă în creștere, vedem asta și din întrebările pe care le primim de la consumatorii noștri, de aceea vrem să le oferim tuturor opțiuni sănătoase la raft,” declară Radu Timiș Jr.

Intoleranța la gluten în România

Boala celiacă este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteină din grâu, secară şi orz) la persoanele cu predispoziţie genetică. La nivel european, afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârstă.

În România, numărul persoanelor care urmează o dietă fără gluten la recomandarea medicului este estimat la circa un milion de persoane, conform statisticilor ARIG.