Accentuează culoarea cărnii, oferă aromă specifică și distrug bacteria Clostridium Botulinum, care provoacă botulismul.
Nitrit de sodiu
Acetat de Sodiu
Colorant natural ce asigură menținerea culorii produsului. Se extrage dintr-o sursă naturală comestibilă și asigură culoarea produsului.
Carmine
Ajută la păstrarea gustului, mirosului și valorii nutriționale a produsului. Încetinește râncezirea grăsimilor din produs și întârzie efectul nedorit de pierdere a culorii naturale rozalii a cărnii.
Ascorbat de sodiu
Acid ascorbic
Fac posibilă menținerea stării fizico-chimice a produsului. Omogenizează ingredientele, oferă o textură fină și suculență. Ajută la menținerea culorii preparatelor din carne și stabilizarea grăsimilor.
Trifosfați
Difosfați
Polifosfați
Citrați de sodiu
MDM
Eliminarea MDM-ului
Carnea separată mecanic, denumită și MDM este produsul obținut prin îndepărtarea cărnii de pe oase, după dezosare sau din carcasele de carne de pasăre, folosind mijloace mecanice care duc la pierderea sau modificarea structurii musculare fibroase. Pe scurt, MDM se obține în principal din gâturi, aripi și picioare de pasăre, ce sunt tocate până devin o pastă. Această pastă are o valoare nutritivă foarte scăzută și prezintă un risc crescut al populației microbiene. De obicei produsele preparate din carne separată mecanic au prețuri mai scăzute decât preparatele la care nu este folosită.
Monoglutamat de sodiu
Ce este
E621 sau monoglutamatul de sodiu se folosește că potențiator de aromă în diferite preparate culinare pregătite acasă și la restaurant, dar mai cu seamă în semipreparatele existente în comerț (mezeluri, preparate din pește, semipreparate, sucuri, sosuri de diferite tipuri, alimente congelate, preparate din lapte etc.).
Prin înlăturare
Beneficiul direct al eliminării MSG-ului se regăsește practic în diminuarea riscului pentru consumator de a ingera o cantiatate mai mare, decât limita admisă de FAO/OMS, de 0.15g/kilocorp, având în vedere gama largă de produse unde este inclus, fiind destul de greu a fi limitată cantitatea ingerată zilnic.
Arome artificiale
Substanțe aromatizante de sinteza - Aceste substanțe aromatizante sunt obținute din materii prime vegetale sau animale, prin procese fizice, microbiologice sau enzimatice. Ele pot fi utilizate fie în stare naturală, fie prelucrate pentru consumul uman, dar nu pot conține substanțe aromatizante naturale.
Prin înlăturare
Creștere calitativă intrinsecă în produse, în sensul îmbunătățirii profilurilor proteic și lipidic, prin înlocuirea masei de amidon și a apei de hidratare cu carne, practic o înlocuire a unui substrat de carbohidrați cu sursă de proteină și grăsime.
Soia
Beneficii
Îmbunătățirea destinației pentru consumatori, în sensul eliminării alergenului soia și satisfacerea unei cerințe speciale pentru consumatorii alergici la soia.
Îmbunătățirea calității senzoriale a produselor, prin înlocuirea proteinei vegetale cu carne, fiind astfel eliminați din compoziția produselor compuși sau precursori care pot afectecta negativ proprietățile senzoriale.
Amidon
Ce este
Amidonul este o polizaharidă care, din punct de vedere structural, este alcătuită din amiloză și amilopectină.
Ca aditiv pentru prelucrarea produselor alimentare, amidonul alimentar este de obicei utilizat ca agent de îngroșare și stabilizator în alimente cum ar fi budincă, cremă, supe, sosuri, umpluturi de plăcintă, dressinguri pentru salată și pentru a prepara fidea și paste făinoase. Funcționează ca agenți de îngroșare, diluanți, stabilizatori de emulsie și sunt lianți excepționali în carnea procesată.
Prin înlăturare
Creștere calitativă intrinsecă în produse, în sensul îmbunătățirii profilurilor proteic și lipidic, prin înlocuirea masei de amidon și a apei de hidratate cu carne, practic o înlocuire a unui substrat de carbohidrați cu sursă de proteină și grăsime.
Gluten
Ce este
Glutenul este un compozit de proteine de depozitare denumite prolamine și gluteline și depozitat împreună cu amidonul în endospermă (care hrănește planta embrionară în timpul germinării) la diferite cereale. Se găsește în grâu, orz, secară, ovăz, specii înrudite și hibrizi (precum speltă, khorasan, emmer, einkorn, triticale, kamut etc. ) și produse derivate din acestea (precum malțul).
Fără gluten
Pentru că am vrut ca toți românii să aibă pe masa lor produse delicioase și sănătoase, am solicitat și obținut certificarea internațională „Fără Gluten”. Acum avem în portofoliu peste 80 produse Gluten Free și suntem mândri să fim primul producător de mezeluri din România, care deține această certificare din partea Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten (ARIG), asociație membră cu drepturi depline al Asociației Societăților Europene de Celiachie.
Acest lucru înseamnă că produsele pe care apare simbolul Spicului Tăiat sunt făcute într-un mediu controlat, pe o linie dedicată, din ingrediente care, la rândul lor, sunt fără gluten. Astfel, persoanele afectate de intoleranță la gluten au acum garanția că se pot bucura fără grijă de produsele pe care le iubesc.
Beneficii
Îmbunătățirea destinației pentru consumatori, în sensul eliminării alergenului gluten și satisfacerea unei cerințe speciale pentru consumatorii alergici la gluten.